5 tips voor meer poëzie in de klas

Een gedicht voorlezen, er met creatieve werkvormen mee aan de slag gaan of het beeldend vertalen … Met poëzie werken in je klas kan op veel manieren. Deze tips zetten je op weg.

STAP 1: Voorlezen

Voorlezen blijkt, ook als kinderen zelf al vlot kunnen lezen, het meest effectieve middel om kinderen en jongeren voor de poëzie te winnen. Het eigen plezier van de leerkracht in het voorlezen van gedichten speelt een grote rol. De klas zal die sfeer zeker opsnuiven en appreciëren.

STAP 2: Zelf gedichten kiezen

Eenmaal meer vertrouwd met poëzie, kan de leraar de leerlingen ook zelf aan het woord laten komen met door hen gekozen gedichten. Daarom is het belangrijk dat in de klas of in de schoolbibliotheek een ruime keuze aan versjesboeken en dichtbundels aanwezig is en kinderen daarin vrij kunnen grasduinen. Meer dan een bibliotheekkaart heb je hiervoor niet nodig. Ontdek het grote aanbod poëziebundels bij de bibliotheken bij jou in de buurt op zoeken.bibliotheek.be.
De klas kan daarna bijvoorbeeld zijn mening geven over het gekozen gedicht en bepalen of het wordt opgenomen in een poëziemap of een gedichtenspaarpot, waaruit enkele malen per jaar het mooiste gedicht wordt gekozen.

STAP 3: Gedichten schrijven

Je klas zelf gedichten laten schrijven is een experiment dat dikwijls tot heel verrassende resultaten leidt. Wanneer jongeren gedichten schrijven is het belangrijk dat ze uitdrukking geven aan wat ze voelen of denken bij de dingen die ze hebben ervaren of waar ze van dromen.
Op www.poeziepaleis.nl vind je onder ‘educatie’ een schat aan gratis uitgewerkt lesmateriaal. Lees zeker hun negen tips voor het schrijven van gedichten.

STAP 4: Poëzieposters

Kinderen en jongeren zijn erg goed in het illustreren van gedichten van zichzelf of van ‘echte’ dichters. Werk samen met de tekenleraar of een beeldend kunstenaar om posters te maken bij hun favoriete gedicht. Een tentoonstelling in de klas, de bibliotheek of de schoolgangen van de zelf gemaakte posters geeft de groep die met poëzie bezig is grote voldoening en brengt ze het besef van eigen creatief vermogen bij. Partners die je hierin kunnen ondersteunen vind je hier.

STAP 5: Een dichter in de klas

Niets brengt poëzie zo beklijvend dichtbij als een live ontmoeting met een dichter. Literatuur Vlaanderen ondersteunt via auteurslezingen.be van tal van Vlaamse en Nederlandse dichters met een subsidie van 100 euro per auteurslezing. Het aanbod is erg gevarieerd. Zo zijn er heel wat kinder- en jeugddichters die verrassend aantrekkelijke poëzielezingen bieden, maar ook voor oudere leerlingen zijn er tal van mogelijkheden.

Thema
  • literatuur en leesmotivatie
  • poëzie
  • taal(bevordering) en taalstimulatie
Man typt op typmachine terwijl een wolk boven hem letters op zijn werk regent