De leukste kinderboeken over uitvindingen

Wil je aan de slag rond uitvindingen en uitvinders in de klas? Begin dan met een goed boek om de verbeelding te prikkelen. Want een goed boek neemt je mee in een verhaal, het schept een sfeer en je kijkt door de ogen van iemand anders. Kruip daarom eens in het hoofd van een uitvinder!

Inspirerende boeken

Keepvogel: De uitvinding (3+)

In het prachtige prentenboek Keepvogel: De uitvinding van Wouter van Reek, vindt Keepvogel dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om een uitvinding te bedenken: ‘Je moet gewoon iets verzinnen waar nog nooit iemand eerder aan gedacht heeft.’ Zoals bijvoorbeeld een machine om vlierbessen te plukken! Hij gaat meteen aan de slag, maar als de draaibare bessenvork, vlierstruikhoogtevoelsprieten en automatische struikverdeler erop zitten wordt het wel een erg grote en nogal onbestuurbare machine! Gelukkig is Tungsten er ook nog …

Marit Törnqvist presenteert Opmerkelijke Uitvindingen (4+/6+)

Hooggeëerd publiek! Wil je inspiratie opdoen om iets te bedenken waar nog niemand eerder aan heeft gedacht? In Marit Törnqvist presenteert Opmerkelijke Uitvindingen zul je de grappigste voorbeelden vinden. Wat dacht je van de ‘gelukinhetspelspiegel’, de ‘handinhandwant’, of de ‘poepvanger’ en wie wil er nou geen ‘zevenvliegeninéénklapper’ in de zomer? De creaties verschijnen één voor één als zwart-wit-tekeningen in gouden theaterachtige kadertjes en kunnen op een staande ovatie rekenen!

Armstrong: de avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Een muis die aan het uitvinden slaat! Sta versteld van de waanzinnig mooie tekeningen in dit prentenboek over de geschiedenis van de ruimtevaart. Een fantastische manier om meer te leren over de eerste landing op de maan, en over hoe je dingen kan uitvinden om je dromen te bereiken. Maar wie was er nou eerst… een man of een muis? Van dezelfde makers heb je ook Lindbergh: het grote avontuur van een vliegende muis over een muis die het eerste vliegtuig ‘uitvindt’.

Van oerknal tot robot - Alles heeft een begin (6+/8+)

Marc ter Horst, schrijver van het succesvolle Hé aardbewoner!, beschrijft in Van oerknal tot robot - Alles heeft een begin in korte, vrolijke verhaaltjes 38 startmomenten van uiteenlopende dingen. Het begin van leven, dinosaurussen, auto’s, school, fabrieken, oorlog, mensen … Door de begrijpelijke taal, stripachtige illustraties, grapjes en voorbeelden is dit boek precies wat het moet zijn voor kinderen van deze leeftijd: een perfect begin om kennis te maken met antwoorden op wetenschappelijke vragen.

Bo bouwt een boot

De brug tussen de boerderij waar Bo woont en het huis van haar opa wordt gesloopt. Wat nu? Bo heeft de hele zomervakantie de tijd en maakt een plan: ze wil een boot bouwen voor opa. In een verlaten schuur begint ze stiekem aan de boot. Gaat het haar lukken? Achteraan het verhaal ontdek hoe je hoe je zelf met gereedschap aan de slag kunt - of het nu gaat om timmeren, solderen, naaien, zagen, lijmen of elektronica.

Uitvinder Otto en de slakmobiel

Wat kunnen we doen aan het fileprobleem? En hoe kunnen we de opwarming van de aarde tegengaan? Dit boek geeft een mooi handvat om het hierover te hebben! Inclusief tien tips voor beginnende uitvinders.

Thema
  • literatuur en leesmotivatie
  • STE(A)M
Jongen met grote rond zwarte bril, een gele das en bretellen aan leest in een boek. Op tafel ligt ook een microscoop.