Nieuwjaarsbrieven

Nieuwjaarsbrieven schrijven is een oeroude en leuke traditie waaraan je als leerkracht ongetwijfeld aandacht besteedt. Maar een originele nieuwjaarsbrief schrijven is geen makkelijke klus! Deze drie boeken bieden achtergrondinformatie en originele tips!

Met mijn armpjes open 

Is het schrijven van nieuwjaarsbrieven typisch Vlaams of reikt het verder dan dat? Is het speelse rijmelarij of zit er een diepere betekenis achter? In het boek Met mijn armpjes open focust FARO op deze erfgoedvragen.

Initia levert achteraan in het boek enkele lestips om te filosoferen met kinderen rond ‘geluk en tijd’.

Kers op de nieuwjaarstaart zijn de zelf bedachte nieuwjaarsbrieven van negen Vlaamse auteurs en de prachtige illustraties van Carll Cneut. Voor elke leeftijd vind je er enkele. Je kan ze zo gebruiken, maar ze kunnen je ook inspireren om zelf een poëtisch experiment aan te gaan.

Download het boek gratis  

 

Innovatief met de nieuwjaarsbrief

Een nieuwjaarsbrievenconcept bestaat uit drie stappen: schrijven, voorlezen en ontvangen. Een typisch Vlaamse traditie, enig in de wereld, en dus duidelijk erfgoed. En dat al een paar honderd jaar.

Na het lezen van Innovatief met de nieuwjaarsbrief kent dit gebruik voor jou geen geheimen meer. Bovendien kan je nieuwjaarsbrieven uit de oude doos declareren. En tover je de meest originele teksten uit je mouw. Laat je creativiteit de vrije loop en kom je los van de traditionele papieren versie. 

Een inspiratiebron voor leraren! 

Verken het boek

 

Het Schrijfpaleis

Ken je Het Schrijfpaleis al? Het boek verzamelt kant-en-klare schrijftaken voor het eerste tot en met het zesde leerjaar, met concrete informatie over hoe je leerlingen het best kan ondersteunen tijdens en na het schrijven. Je kan Het Schrijfpaleis integraal en gratis downloaden.

Zo vind je onder andere de schrijftaak Schrijf je eigen nieuwjaarsbrief, dit is een uitgewerkte les creatief schrijven voor leerkrachten die hun leerlingen een persoonlijke nieuwjaarsbrief willen laten schrijven.

Download de lesfiche

 

Thema
  • intergenerationeel
  • poëzie
  • taal(bevordering) en taalstimulatie
Tekening van een kind dat tussen de kerstcadeautjes zijn nieuwjaarsbrief leest.