Graffiti in de academie

In de Gemeentelijke academie in Kontich dompelt een groep 14- tot 18-jarigen zich elke vrijdagavond onder in de street art-cultuur. Met een kritische blik en een pak humor hanteren ze de spuitbus. Een eigenwijze academie met een innovatief aanbod? Dat vraagt om uitleg.

"
"
"
"

Wat houdt de richting Streetart-graffiti in?

Directeur An Bellers: Het gaat over graffiti én streetart, maar het weer laat het niet toe om een heel jaar te spuiten. Er is dus ook binnen veel te doen, zoals stencils en stickers ontwerpen, zeefdrukken … Het gaat altijd over kritisch en met veel humor kijken naar kunst, naar de buitenwereld, naar de jongerencultuur, de actualiteit. Ook zelfreflectie en zelfrelativering zijn belangrijk. Inhoudelijk moeten ze op zoek gaan naar eigen ideeën. De eigenheid van de leerlingen komt in deze richting erg sterk naar voor.

'Graffiti is echt een fantastische manier om mensen te bereiken en te inspireren.'

Leerling Peter

Wie trekt de academie aan met deze nieuwe optie?

Directeur An Bellers: Dat is heel uiteenlopend. We zien nieuwe gezichten voor wie de wereld van de academie nog onbekend is. Ze zitten samen met de anciens, jongeren die al 1 of 2 jaar achter de rug hebben of vanuit een andere middelbare graad instromen. Dat is een fijne mix en ze leren veel van elkaar.

Een spuitbus hanteren is eenvoudiger als je al wat ouder bent. Ook de mindset moet er zijn. Daarom starten we pas in het derde jaar van het middelbaar. Voorkennis is niet nodig, alleen de goesting om te creëren en een open geest.

 Waarom zijn jullie met deze optie gestart?

Directeur An Bellers: Het is allemaal heel organisch ontstaan. We hebben een leraar in huis die zelf heel nauw aansluit bij het gedachtegoed van de jongerencultuur. Zulke mensen bezielen een richting echt.

We zijn intussen 5 jaar bezig. Met het nieuwe decreet zagen we de kans schoon om Streetart- graffiti om te bouwen naar een volwaardige richting. Je moet eerst iets de tijd durven geven en er dan lessen uit trekken. Het is geen mastodont van een richting, wel een groep van een 15-tal enthousiastelingen.

'Het uiten van je mening via kunst is heel krachtig.'

Leerling Caroline

Tips van An Bellers voor het opstarten van een nieuwe richting.

Je motivatie moet sterk zijn. Durf jezelf kritische vragen stellen. Toen het idee kwam bovendrijven, waren er mensen die zegden: ‘Je gaat dat toch niet als richting laten erkennen? Het is toch maar een trend, een techniek.’ Maar ik zie het niet alleen als een kunstvorm of optie. Het gaat over een houding, een attitude als onderdeel van een blijvende cultuur.  

Het moet inhoudelijk kloppen en dan komt de rest vanzelf. Er is bij ons ook een duidelijke link met de visie van de school. We hebben als academie en als team een fijn eigenwijs karakter. Verder is de juiste mens op de juiste plek een belangrijke factor. En uiteraard moet je ondersteund worden door je gemeentebestuur. We hebben een gedoogplek kunnen verkrijgen in de gemeente en onze fietsenstalling hebben ze helemaal aangepast zodat de lichten op vrijdagavond aanspringen en het spuiten kan beginnen.